maanantai 27. toukokuuta 2013

14. useamman ominaisuusparin periytyminen

Vain yhden geenin periytymisen seuraaminen on melko yksinkertaista, mutta vanhemmilta periytyy kymmeniä tuhansia geenejä.

Mendelin lait

Mendelin ensimmäinen sääntö eli lohkeamissääntö:
Alleeliparit erkanevat toisistaan meioosissa siten että kuhunkin soluun tulee geenistä vain yksi alleeli. Tämän seurauksena kahden erilaisen homotsygootin (AA ja aa) jälkeläiset ovat samanlaisia (Aa) ja ne ilmentävät vallitsevaa ominaisuutta

Mendelin toinen sääntö eli vapaan yhdistymisen sääntö:
Meioosissa on täysin sattumanvaraista millä puolella jakotasoa vanhemmilta tulevat vastinkromosomiparin kromosomit alleeleineen ovat. Tämä varmistaa vanhemmilta perittyjen alleelien sekoittumisen ja lisää muuntelua.




Samassa kromosomissa sijaitsevien geenien sanotaan olevan toisiinsa kytkettyneinä, koska ne periytyvät yleensä yhdessä. Samassa kromosomissa sijaitsevat geenit muodostavat kytkentäryhmän. 
Jos geenit sijaitsevat aivan vierekkäin samassa kromosomissa, ne todennäköisesti periytyvät yhdessä, sillä on hyvin epätodennäköistä että niiden välille syntyy kiasma. Kiasmoja syntyy sattumanvaraisiin paikkoihin ja niiden synty on enemmän sääntö kuin poikkeus. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti