maanantai 27. toukokuuta 2013

7. fotosynteesi tuottaa ravintoa eliökunnalle

Lähes kaikki elämä maapallolla perustuu 150 miljoonan kilometrin päästä tulevaan auringon säteilyenergiaan. Se muutetaan fotosynteesissä orgaanisten yhdisteiden sisältämäksi kemialliseksi energiaksi. Kasvit, levät ja mm. rikki- ja syanobakteerit kykenevät fotosynteesiin. Fotosynteesiin kykenevät eliöt ovat omavaraisia tuottajia. Fotosynteesissä vesi ja hiilidioksidi yhteytetään auringon valoenergian avulla sokeriksi, reaktiossa vapautuu ilmakehään happea.

Fotosynteesi on kaksivaiheinen tapahtumaketju, jossa valoreaktio ja hiilen yhteyttämisreaktio eli pimeä reaktio seuraavat välittömästi toisiaan. Kumpikin fotosynteesin osa on moniportainen biokemiallinen reaktiosarja monine välireaktiotuotteineen ja näitä reaktioita kiihdyttävine entsyymeineen.
Valoreaktiossa auringon säteilyenergia muutetaan kemialliseksi energiaksi. Fotosynteesin valoreaktiota seuraa hiilen yhteyttämisreaktio, jossa ilmakehän hiilidioksidia pelkistetään sokeriksi. Hiilen yhteyttämisreaktion tapahtumapaikkana on viherhiukkasen kalvopussien välitila.

Sokeriin kemialliseksi energiaksi sidottu auringon säteilyenergia on muun eliökunnan energianlähde. Fotosynteesissä muodostunutta sokeria viedään yhteyttävistä solukoista eri puolille kasvia johtojänteiden nilaosissa. Sokerista saadaan energiaa kasvin soluhengitysreaktiossa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti