Entsyymit ovat solujen valmistamia valkuaisaineita, joita tarvitaan solun kemiallisissa reaktioissa. Entsyymit toimivat katalyytteinä. Ne vähentävät reaktion käynnistymiseen tarvittavan energian määrää, minkä seurauksena entsyymit nopeuttavat reaktioita soluissa ja saavat ne tapahtumaan melko alhaisissa lämpötiloissa ja laimeissa liuoksissa. Entsyymit eivät muutu tai kuulu reaktiossa, vaan ne voivat reaktion jälkeen katalysoida välittömästi uuden reaktion.
Entsyymin tärkein osa on proteiiniosa, jossa on aktiivinen keskus. Aktiiviseen keskukseen sitoutuu reaktion ajaksi substraatti, aine, johon entsyymi vaikuttaa.
Entsyymejä käytetään paljon elintarvikketeollisuudessa moniin eri käyttötarkoituksiin, esimerkiksi entsyymien avulla poistetaan paperin valmistusmassasta paperia tummentavaa ligniiniä, joka on soluseinän yleinen polysakkaridi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti